Hogyan lehet EP jelöltként segíteni a gyerekeket?

A Eurochild által kezdeményezett koalíciós kampány legfőbb célja, hogy minél több európai parlamenti jelölt csatlakozzon, és legyen az EU törvényhozó testületében a gyermekjogok legfőbb védelmezője („Child Rights Champion”). Európa-szerte már több mint száz politikus csatlakozott ehhez a frakciófüggetlen kezdeményezéshez, ami magyarországi képviselőinknek is kiváló alkalmat biztosít a gyerekeket érintő ügyek támogatására.

Hintalovon

2019.04.11.

A közelgő európai parlamenti választások kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy minél több politikus elkötelezze magát a gyerekeket érintő legfontosabb ügyek támogatása mellett. Nemzetközi kampány indult #VoteforChildren címmel, hogy a gyermekjogokat az EU munkájának középpontjába helyezzék, illetve hogy a gyermekekkel kapcsolatos fontos kérdések fő helyre kerüljenek az európai választások napirendjén.

A választások tükröt adnak arról, hogy mennyire tartják fontosnak a képviselőjelöltek a gyerekek védelmét és jogait. Míg a gyerekek könnyen a politikai játszma és befolyásolás eszközévé válhatnak, esélyt is adnak arra, hogy megmutassák gyermekbarát programjukat.

Eurochild által kezdeményezett koalíciós kampány legfőbb célja, hogy minél több európai parlamenti jelölt csatlakozzon, és legyen az EU törvényhozó testületében a gyermekjogok legfőbb védelmezője („Child Rights Champion”). Európa-szerte már több mint száz politikus csatlakozott ehhez a frakciófüggetlen kezdeményezéshez, ami magyarországi képviselőinknek is kiváló alkalmat biztosít a gyerekeket érintő ügyek támogatására.

Hogyan lehet jelöltként a gyermekeket segíteni?

 • Csatlakozzon az alábbi kiáltvány aláírásával, és legyen a gyermekjogok legfőbb védelmezője!
 • Álljon ki azért, hogy újra felálljon az Európai Parlament gyermekjogi csoportja.
 • Segítse, hogy a következő hosszú távú uniós költségvetés nagy hangsúlyt fektessen a gyermekeket érintő fontos kérdésekre.
 • Mozdítsa elő, hogy a politikai pártok gyermekbarát információkat szolgáltassanak a gyerekek számára, valamint, hogy lehetőséget adjanak nekik véleménynyilvánításra az őket is érintő ügyekben.
 • Segítse elérni, hogy az Európai Parlament támogassa és védje minden gyermek jogait, származástól és migrációs státusztól függetlenül.
 • Támogassa egy új, átfogó uniós stratégia kialakítását az egyenlőtlenségek, a szegregáció, a megkülönböztetés és a gyermekek elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.
 • Segítse egy átfogó gyermekvédelmi rendszer biztosítását.

Gyerekek helyzete Európában

A gyermekjogi érdekérvényesítéssel foglalkozó európai ernyőszervezet felhívja a figyelmet arra, hogy:

 • Európa-szerte több mint 25 millió gyermeket fenyeget a szegénység és a kirekesztettség. 
 • A migráns és menekült gyermekek társadalmi kirekesztéssel szembesülnek, és nem férnek hozzá az alapvető szociális szolgáltatásokhoz.
 • A világon élő gyermekek több mint fele – 1,2 milliárd – olyan országokban él, ahol általános a szegénység, a konfliktusok és a hátrányos megkülönböztetés.
 • A lányoknak világszerte kettős megkülönböztetéssel kell szembenézniük: évente 12 millió lányt házasítanak ki még 18 éves kora előtt; illetve világszerte 32 millió általános iskolás korú kislány nem jár iskolába.
 • Európán kívül 6-ból 1 gyermek konfliktus sújtotta területen él.
 • Az európai gyermekeket is érinteni fogja a klímaváltozás.

További részletek

A kampányhoz csatlakozni kívánók, illetve az érdeklődők regisztrálhatnak és további tájékoztatást kaphatnak a programmal kapcsolatban a kampány hivatalos honlapján: www.childrightsmanifesto.eu

A kampány hivatalos (angol nyelvű) tájékoztatója az alábbi linken érhető el: https://www.eurochild.org/fileadmin/public/02_Events/2019/Brochure_childrenrightsManifesto.pdf

A fenti felhívást és a politikusoknak és politikai kampány szervezőinek készült gyermekjogi anyagunkat elküldtük az összes jelöltet állító magyarországi párt és a választási bizottságok számára.

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány

ÖNKÉNTES projekt koordinátort keresünk!

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány. Csatlakozz hozzánk, legyél te is hintalovas!

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja online konzultációt indított

Mondd el az ENSZ-nek, mit gondolsz a klímaváltozással kapcsolatos törekvéseiről, és gyűjtsd össze a gyerekek rajzait, történeteit, véleményét is. Angol, környezetvédelmi és más táborokba is jó program!

Közösségi gyermekvédelem Budaörsön

Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell. Sokszor mondjuk ezt, de mit is jelent ez pontosan és mit takar a közösségi gyerekvédelem?

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

60 gyermeksimogató mondat (Plakát)

Megerősítő, pozitív mondatok a mindennapi gyerekneveléshez: 60 jó mondat, amit neked is ismerned kell! Töltsd le plakátunkat!

Mire figyeljünk gólyatábor szervezésekor?

Hogyan lehet olyan gólyatábort és más beavatási szertartást szervezni, amelynek során minden szereplő biztonságban és jól érzi magát?

onmagam notesz

Hintalovon notesz- Mi leszek, ha nagy leszek?

Támogasd munkánkat, vidd magaddal az üzeneteinket! Noteszeinket Hitka Viktória tervezte, a szövegeket a YELON cikkeiből idéztük.

Cikkajánló

×
×

Cart