Hogyan lehet EP jelöltként segíteni a gyerekeket?

A Eurochild által kezdeményezett koalíciós kampány legfőbb célja, hogy minél több európai parlamenti jelölt csatlakozzon, és legyen az EU törvényhozó testületében a gyermekjogok legfőbb védelmezője („Child Rights Champion”). Európa-szerte már több mint száz politikus csatlakozott ehhez a frakciófüggetlen kezdeményezéshez, ami magyarországi képviselőinknek is kiváló alkalmat biztosít a gyerekeket érintő ügyek támogatására.

Hintalovon

2019.04.11.

A közelgő európai parlamenti választások kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy minél több politikus elkötelezze magát a gyerekeket érintő legfontosabb ügyek támogatása mellett. Nemzetközi kampány indult #VoteforChildren címmel, hogy a gyermekjogokat az EU munkájának középpontjába helyezzék, illetve hogy a gyermekekkel kapcsolatos fontos kérdések fő helyre kerüljenek az európai választások napirendjén.

A választások tükröt adnak arról, hogy mennyire tartják fontosnak a képviselőjelöltek a gyerekek védelmét és jogait. Míg a gyerekek könnyen a politikai játszma és befolyásolás eszközévé válhatnak, esélyt is adnak arra, hogy megmutassák gyermekbarát programjukat.

Eurochild által kezdeményezett koalíciós kampány legfőbb célja, hogy minél több európai parlamenti jelölt csatlakozzon, és legyen az EU törvényhozó testületében a gyermekjogok legfőbb védelmezője („Child Rights Champion”). Európa-szerte már több mint száz politikus csatlakozott ehhez a frakciófüggetlen kezdeményezéshez, ami magyarországi képviselőinknek is kiváló alkalmat biztosít a gyerekeket érintő ügyek támogatására.

Hogyan lehet jelöltként a gyermekeket segíteni?

  • Csatlakozzon az alábbi kiáltvány aláírásával, és legyen a gyermekjogok legfőbb védelmezője!
  • Álljon ki azért, hogy újra felálljon az Európai Parlament gyermekjogi csoportja.
  • Segítse, hogy a következő hosszú távú uniós költségvetés nagy hangsúlyt fektessen a gyermekeket érintő fontos kérdésekre.
  • Mozdítsa elő, hogy a politikai pártok gyermekbarát információkat szolgáltassanak a gyerekek számára, valamint, hogy lehetőséget adjanak nekik véleménynyilvánításra az őket is érintő ügyekben.
  • Segítse elérni, hogy az Európai Parlament támogassa és védje minden gyermek jogait, származástól és migrációs státusztól függetlenül.
  • Támogassa egy új, átfogó uniós stratégia kialakítását az egyenlőtlenségek, a szegregáció, a megkülönböztetés és a gyermekek elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.
  • Segítse egy átfogó gyermekvédelmi rendszer biztosítását.

Gyerekek helyzete Európában

A gyermekjogi érdekérvényesítéssel foglalkozó európai ernyőszervezet felhívja a figyelmet arra, hogy:

  • Európa-szerte több mint 25 millió gyermeket fenyeget a szegénység és a kirekesztettség. 
  • A migráns és menekült gyermekek társadalmi kirekesztéssel szembesülnek, és nem férnek hozzá az alapvető szociális szolgáltatásokhoz.
  • A világon élő gyermekek több mint fele – 1,2 milliárd – olyan országokban él, ahol általános a szegénység, a konfliktusok és a hátrányos megkülönböztetés.
  • A lányoknak világszerte kettős megkülönböztetéssel kell szembenézniük: évente 12 millió lányt házasítanak ki még 18 éves kora előtt; illetve világszerte 32 millió általános iskolás korú kislány nem jár iskolába.
  • Európán kívül 6-ból 1 gyermek konfliktus sújtotta területen él.
  • Az európai gyermekeket is érinteni fogja a klímaváltozás.

További részletek

A kampányhoz csatlakozni kívánók, illetve az érdeklődők regisztrálhatnak és további tájékoztatást kaphatnak a programmal kapcsolatban a kampány hivatalos honlapján: www.childrightsmanifesto.eu

A kampány hivatalos (angol nyelvű) tájékoztatója az alábbi linken érhető el: https://www.eurochild.org/fileadmin/public/02_Events/2019/Brochure_childrenrightsManifesto.pdf

A fenti felhívást és a politikusoknak és politikai kampány szervezőinek készült gyermekjogi anyagunkat elküldtük az összes jelöltet állító magyarországi párt és a választási bizottságok számára.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

3 + 1 tipp felelős felnőtteknek - Mit csinálj, ha megjelenik a fejtetvesség egy gyerekközösségben?

Mire figyeljünk, ha megjelenik a fejtetvesség egy gyerekközösségben? – 3 +1 tipp felelős felnőtteknek

Ha kíváncsi vagy, hogy felelős felnőttként mit tehetsz, ha egy gyermekközösségben megjelenik a fejtetvesség, akkor töltsd le erről szóló kiadványunkat!

mi értelme az online kérdőíveknek

Van értelme kitöltenem? Kérdőíves konzultációkról gyerekeknek

Mire jó egy online kérdőív? Tényleg számít, mit gondolnak a gyerekek? Honnan tudhatjuk, hogy nem élnek vissza vele?

Kamaszkor – útikalauz (a felvilágosításról) szülőknek 2. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

Cikkajánló

×
×

Cart