Mi az a NAT, és miért fontos nekünk? Vélemény.

A Gyermekjogi Követek is véleményezték az új Nemzeti alaptanterv (NAT) tervezetét, amelyet a Tanulástudományi Kutatócsoport szeptember 1-jén bocsátott társadalmi vitára. Izsó András Gyermekjogi Követ a következő véleményt fogalmazta meg a NAT-ról.

Kedves Diákok!

Ne legyetek báNATosak, nem kell megijednetek, nem apokalipszist vizionálok, csak megpróbálom közérthetően megfogalmazni az új Nemzeti alaptantervvel kapcsolatos elképzelésemet, rávilágítva annak visszásságaira és problémáira.

Az új alaptanterv tervezetét a közelmúltban hozták nyilvánosságra, és szeretnék, hogy megvitatásra kerüljön. Már ebben több kivetnivalót találok, hiszen nem teszi lehetővé a nyílt párbeszédet és az átélt sérelmek megvitatását.

A tervezet több ponton is hiányos, és nem vagy csak részben veszi figyelembe a diákok véleményét. Ezenkívül sok változtatni való dologhoz nem nyúl hozzá. Az új NAT olyan eszményt képzel el, amelyben az ideális tanuló mindenből makulátlanul teljesít (emellett persze több iskolán kívüli tevékenységben – mint a sport- vagy a zenei foglalkozások – kiválóan helytáll). De kérdés, hogy hol marad a szabadidő, amire egy mai kamasznak mindenképpen szüksége van? Ezen a készítők nyilván átugrottak, vagy egyszerűen csak nem vették figyelembe.

Mint ahogy a testnevelés-oktatásánál sem, amelyet a diákok többsége talán nem is ért: „Miért tanulunk kézenállni, gyűrűn lógni, szekrényugrani a 8. órában, mikor én csak felszabadultan mozogni és levegőn lenni szeretnék?”

Az órák meneténél nagyon kevés hangsúlyt helyeznek a csoportmunkára, a kreatív projektekre, a technológiának megfelelő eszközök használatára. A magyar iskolák többségénél még mindig a lexikális tudás, a magolás az első számú alap, s ettől lehet valaki „jó tanuló”.

Úgy látszik, hogy ezen az alaptanterv tervezetében sem kívánnak változtatni, viszont itt vagyunk mi, akik mint az oktatás megtapasztalói elmondhatjuk véleményünket és változtatási szándékunkat a nyilvánosságnak.