Mi történt 2017-ben a gyerekekkel Magyarországon?

Milyen gyerekjogilag releváns témák jelentek meg 2017-ben a köztudatban? Még minding elfogadottnak számít a gyerekverés? Ehhez hasonló kérdésekre ad választ a Hintalovon Alapítvány 2017-es Gyermekjogi Jelentése.

Hintalovon

2018.04.24.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány publikálta a 2017. év gyermekjogi szempontból legmeghatározóbb eseményeit bemutató jelentését. Bekerült az áttekintésbe minden, ami fontos és meghatározó volt tavaly a gyerekekkel kapcsolatban, amiről vitatkoztunk, és amiről a hírek szóltak.

Számok és tények 2017-ből:

  • Minden 3. gyereket anyagi helyzete miatt emeltek ki a családjából.
  • 400%-kal nőtt a gyerekekkel szembeni szexuális erőszakról szóló médiamegjelenések száma.
  • A gyermek- és lakásotthonban élő gyerekek harmada fogyatékossággal élő, míg a fogyatékos gyerekek gondozására szakosodott különleges nevelőszülők száma a 2017-es adatok szerint 20 százalékkal csökkent.
  • 2017-ben 232 gyerek egyedül és további 1600 gyerek a családjával együtt lépte át a magyar országhatárt menedéket kérve.
  • Minden 5. gimnazista (21,7 százalék) és minden 2. szakmunkástanuló (55,8 százalék) soha egyetlen könyvet sem olvas.
  • 2010 óta nem nőtt a túlsúlyos vagy elhízott gyerekek aránya, de a probléma így is minden 4. lányt és minden 5. fiút érintett a 6–8 évesek körében 2017-ben.
  • A 10–14 éves korosztályban évente 25–30 gyerek vet véget az életének.

Az éves Gyermekjogi jelentés a jogszabály-változások, a kormányzati és civil akciók mellett a médiatudósításokat is számba veszi annak érdekében, hogy teljesebb képet adhassunk a társadalmat 2017-ben foglalkoztató legfontosabb gyermekjogi kérdésekről. 

„Ez a jelentés a gyerekek, fiatalok jelenlegi helyzetét tükrözi, de jövőképként is értelmezhető: pár évtized múlva a most felnövő korosztály fogja alakítani a hétköznapjainkat. Ez az, amiért fontosnak tartjuk, hogy a gyermekjogok érvényesüljenek: a jövő társadalomképét ugyanis nagyban meghatározza, hogy mi történik most a gyerekekkel” – mondták a jelentéssel kapcsolatban az alapítvány Gyermekjogi Követei.

„A jelentéssel az a célunk, hogy növeljük a gyermekjogok ismertségét és a gyermekjogi jogsértések iránti érzékenységet. 2018-ban második alkalommal készült ilyen éves összefoglaló. A 2016. évről készült jelentést és a hozzá kapcsolódó videót több mint 100.000-en látták. Bízunk benne, hogy a most publikált, 2017. évről szóló anyag is hasonló siker lesz. Így azokhoz is eljuthatnak a gyermekjogok, akik egyébként nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel” – nyilatkozta Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány kuratóriumának elnöke.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Rendezvényt szervezel gyerekekkel?

Ha gyerekek is lesznek az eseményen, amit szervezel, akkor ez az anyag neked szól. Mutasd meg, hogy ez egy olyan rendezvény, ahol egy gyerek nem eszköz és nem díszlet!

Olyan buta vagyok Anya!

Mit teszel, ha a gyereked saját magát szidja? Hogyan erősítheted gyereked önbizalmát? Olvasd el tippjeinket!

mi értelme az online kérdőíveknek

Van értelme kitöltenem? Kérdőíves konzultációkról gyerekeknek

Mire jó egy online kérdőív? Tényleg számít, mit gondolnak a gyerekek? Honnan tudhatjuk, hogy nem élnek vissza vele?

Cikkajánló

×
×

Cart